Import: ce este, ce riscuri presupune si care sunt avantajele?

Comertul este una dintre cele mai importante activitati economice la nivel international. De aceasta industrie depind domenii intregi de afaceri, precum si economiile multor tari care sunt nevoite sa importe diferite produse pentru a asigura un nivel de trai decent oamenilor, deoarece conditiile de dezvoltare nu le permit sa se intretina cu productia proprie.

Importul se poate face pentru foarte multe tipuri de produse, de la alimente pana la piese auto sau diverse piese tehnologice, si favorizeaza consolidarea unor relatii comerciale stranse atat intre diferite companii din tari diferite, cat si direct intre tari. Astfel, importul, pe langa impactul comercial, poate avea si un impact politic.

La ora actuala, pe piata exista multe firme de transport care fac import de produse la nivel international. Cu toate acestea, importul reprezinta mai mult decat un simplu serviciu de transport. Acesta presupune atat o serie de riscuri specifice, cat si anumite beneficii.

In acelasi timp, este important pentru orice fel de entitate comerciala care intentioneaza sa se dezvolte in acest domeniu sa stie cu exactitate ce presupune acest lucru din punct de vedere legal si financiar. In acest fel, se poate stabili cu exactitate ce este caracteristic pentru import si cu se deosebeste de un simplu serviciu de transport.

Cuprins

1.     Ce este importul?

1.1  Definitia importului

1.2  Ce presupune importul?

1.3  Care este obiectivul importului?

2.     Ce riscuri presupune importul?

2.1  Estimare incorecta a taxelor vamale

2.2  Legislatia confuza

2.3  Bunuri contrafacute

3.     Care sunt avantajele importului?

3.1  Acces la produse exclusive

3.2  Calitate ridicata

3.3  Sustinerea autoritatilor

4. Importul si exportul in Romania

1. Ce este importul?

Importul este una dintre cele mai importante metode prin care produse greu accesibile pentru anumite comunitati ajung in acestea pentru a fi comercializate. De cele mai multe ori, este vorba de produse alimentare, dar exista mult mai multe tipuri de produse care pot fi importate.

De asemenea, importul este o activitate la fel de importanta ca exportul, prin care o comunitate pune la dispozitie anumite produse pentru a fi comercializate in afara propriilor granite. Astfel, agentii economici care fac importuri si exporturi in Romania joaca un rol esential in relatiile cu alte tari si nu sunt simpli transportatori, deoarece sarcinile sunt mult mai complicate.

1.1 Definitia importului

Importul reprezinta actiunea prin care un bun sau un serviciu produs intr-o tara a fost transportat si/sau folosit in alta tara. Atat importul, cat si exportul reprezinta doua dintre principalele componente ale comertului international. In cazul in care suma totala a importurilor unei tari depaseste totalul exporturilor sale, inseamna ca tara respectiva are parte de un sold comercial negativ, cunoscut si sub numele de deficit comercial.

O tara este nevoita sa importe bunuri sau servicii pe care industriile sale interne nu le poate produce la fel de eficient sau ieftin ca tara exportatoare. De asemenea, tarile pot importa materii prime sau marfuri care nu sunt inaccesibile in interiorul granitelor proprii. De exemplu, multe tari sunt nevoite sa importe petrol, deoarece nu il pot produce pe plan intern sau nu pot produce suficient pentru satisfacerea cererii.

1.2 Ce presupune importul?

Importul presupune procesul avizat legislativ prin care diverse companii importa bunuri si servicii pentru a le furniza ulterior pe piata interna la un pret mai mic si o calitate mai buna decat bunurile de acelasi fel, dar care sunt fabricate pe piata interna. In acelasi timp, companiile importa produse care nu sunt disponibile pe piata locala, pentru a permite un surplusul intern de produse si pentru a facilita cresterea economica la nivel national.

In cazul bunurilor fizice, companiile folosesc diverse servicii de logistica, cum ar fi transport maritim sau transport feroviar, pentru a asigura transportul in conditii sigure si intr-un timp cat mai scurt, in functie de tara de unde acestea provin.

1.3 Care este obiectivul importului?

Principalul obiectiv al importului este acela de a furniza servicii si produse in conditii avantajoase, intr-o tara care fie nu le poate furniza pentru scopuri interne in aceleasi conditii, fie nu le poate furniza deloc din varii motive.

Cu toate acestea, importurile mai au rolul de a lega relatii economice la nivel international intre tari si de a favoriza cresteri economice atat pentru tarile care importa, cat si pentru cele care exporta aceste servicii sau produse.De aceea, importul este supus unui proces legislativ foarte bine pus la punct, iar o companie nu poate practica acest serviciu daca nu are licentele si certificarile corespunzatoare.

stacked cargo containers in storage area of freight port terminal

2. Ce riscuri presupune importul?

Fiind vorba de un proces cu implicatii legislative care presupune schimburi internationale, importul presupune si anumite riscuri.

Astfel, companiile trebuie sa ia in considerare riscurile asociate atat importului, cat si exportului. Exista asigurare pentru import si export care acopera eventualele riscurile politice, financiare si de logistica, precum si alte situatii neprevazute. De cele mai multe ori, riscurile de import sunt strans legate de procedurile care trebuie finalizate inainte, in timpul si dupa trecerea marfurilor prin vama. Astfel de riscuri pot fi limitate prin utilizarea unor agenti de expediere.

Cu toate acestea, companiile de import-export trebuie sa isi asume si alte tipuri de risc.

2.1 Estimare incorecta a taxelor vamale

Taxele vamale sunt o sarcina extrem de importanta. De aceea, apar anumite riscuri, iar estimarea incorecta a acestora este printre cele mai des intalnite.

Companiilor li se recomanda sa se informeze din timp asupra taxelor de achitat la importul de bunuri. Acestea depind de tara de unde se face importul, iar cea mai simpla metoda de a le afla este solicitarea acestei informatii direct vanzatorului care, la randul sau, trebuie sa stie tariful vamal aplicabil produsului. De asemenea, acesta poate fi consultat online. Pentru a afla suma totala a taxelor vamale, trebuie adaugat TVA-ul, precum si orice alte eventuale taxe percepute de catre autoritatile vamale. Anumite tari pot solicita o licenta de import pentru marfuri. In ceea ce priveste companiile, acestea trebuie sa se mai informeze despre posibilitatea si modalitatile de rambursare si deducere a TVA-ului strain.

2.2 Legislatia confuza

Fiecare tara, indiferent ca este importatoare sau exportatoare de produse ori de servicii, are o legislatie specifica.

Prin urmare, importatorii trebuie sa fie la curent cu normele legale aplicabile marfurilor importate, care variaza de la un produs la altul (legea privind produsele alimentare, regulile veterinare sau de siguranta a plantelor etc.).

Pentru a evita orice fel de confuzie, este necesara consultarea unui departament juridic care sa reprezinte compania care vinde marfa. Acest departament poate lucra in mod direct cu cel care reprezinta compania importatoare. In acest fel, se asigura o legatura directa intre doua entitati specializate in aspecte juridice legate de import.

2.3 Bunuri contrafacute

Cel mai mare risc al importului il reprezinta bunurile contrafacute. Aceasta este o practica ce a afectat dintotdeauna importul si exportul de marfuri si care poate deteriora relatiile economice.

In acelasi timp, o companie importatoare isi poate pierde din credibilitate daca este prinsa comercializand marfuri contrafacute. Aceste riscuri se accentueaza in cazul tranzactiilor online unde este foarte grea garantarea autenticitatii unui produs, mai ales daca este vorba de materiale textile sau de incaltaminte.

Exista cateva aspecte care arata originalitatea unui produs, dar consultarea lor in mediul online este destul de dificila, ceea ce pastreaza riscurile marfurilor contrafacute la un nivel destul de mare in continuare.

Loading of cargo containers to airplane at airport.

3. Care sunt avantajele importului?

Atat operatiunile de import, cat si cele de export au o serie de avantaje specifice. Acesta este motivul pentru care ele joaca un rol esential in relatiile internationale si pentru care li se acorda foarte multa atentie.
Aproape toate tarile din lume fac si import, si export, deoarece pot pune la dispozitie produse sau servicii care pot fi dezvoltate doar in interiorul granitelor proprii. In acelasi timp, acest lucru este benefic pentru economia nationala, dar si pentru reputatie.
Astfel, importul reprezinta una dintre cele mai importante activitati comerciale la nivel mondial tocmai datorita avantajelor si a rolului pe care il joaca.

3.1 Acces la produse exclusive

Orice tara poate pune pe piata mondiala un produs sau un serviciu specific. Astfel, fie ca are conditiile necesare pentru a dezvolta un produs alimentar, fie ca a dezvoltat un serviciu nemaiintalnit, importul ajuta la asimilarea acestora si de catre alte entitati care nu au putut beneficia de astfel de produse sau servicii. Prin urmare, importul ofera acces la produse exclusive catre un public mult mai larg.

3.2 Calitate ridicata

Datorita unei legislatii severe, produsele din import apar la un nivel calitativ superior. De asemenea, comercializarea unui bun care nu poate fi dezvoltat corespunzator intr-o anumita zona ii afecteaza calitatea acestuia si este mai bine ca acesta sa fie achizitionat direct de la sursa. In acest fel, entitatile comerciale isi pastreaza reputatia de a oferi doar produse autentice si de calitate.

3.3 Sustinerea autoritatilor

Companiile care ofera servicii de import si export sunt mereu sustinute de autoritati prin programe guvernamentale. Acest aspect se datoreaza si faptului ca importul joaca un rol esential in economie si in solidificarea relatiilor internationale cu alte tari.

Caucasian Trucker in His 30s and the Truck Stop. Transportation Industry.

4. Importul si exportul in Romania

Companiile de import si export din Romania au o activitate extrem de importanta.
Astfel, Romania importa foarte mult titei si gaz natural. De asemenea, Romania mai importa telefoane, in special mobile, piese auto si medicamente. Bineinteles, produsele agro-alimentare sunt in topul importurilor din tara noastra, printre acestea aflandu-se carnea de porc, biscuitii sau ciocolata.
In ceea ce priveste exporturile, Romania joaca in continuare un rol important in exportul de cereale, avand culturi bogate. De asemenea, exporta, la randul sau, piese auto, majoritatea provenind de la fabricile Dacia si Ford.

In concluzie, importul influenteaza in mod direct multe aspect economice la nivel mondial. De aceea, este un proces cheie si are nevoie de o atentie sporita.

Trucks on the ferry. Trucks on the ferry.

sursa foto: envato.com