Cost marginal: ce este, cum se aplica si ce rol indeplineste?

Agentii economici din toate industriile sunt nevoiti sa foloseasca mai multe feluri de activitati contabile pentru a tine o evidenta cat mai corecta asupra cheltuielilor si incasarilor intr-o anumita perioada de timp. De asemenea, acestia sunt nevoiti sa estimeze diferite costuri operationale pentru a-si putea planifica activitatea cat mai bine si a beneficia de bugete corespunzatoare.

Exista mai multe tipuri de costuri in activitatea economica a unei companii, fiecare avand un anumit rol si o destinatie corespunzatoare. Toate acestea ajuta la estimarea corecta a bugetelor care permit companiilor sa isi desfasoare activitatea si sa isi respecte planurile financiare prestabilite intr-un mod corect.

Astfel, este important pentru angajatii companiilor sa cunoasca informatii cheie. In primul rand, acestia trebuie sa stie ce este costul marginal.

Cuprins

1.     Ce este un cost marginal?

1.1  Definitia costului marginal

1.2  Influenta costului marginal in luarea deciziilor

2.     Aplicarea costului marginal

2.1  Costul marginal pe termen scurt

2.2  Costul marginal pe termen lung

3.     Ce rol are costul marginal?

1. Ce este un cost marginal?

Companiile care planuiesc sa mareasca productia sunt nevoie sa faca o estimare asupra investitiilor pe baza unui cost marginal.

Costul marginal reprezinta schimbarea integrala de care are parte o companie atunci cand este nevoita sa produca si sa vinda unitati suplimentare de produs. Aceasta schimbare se poate observa in bilantul sau contul de profit.

In functie de estimarea unor costuri marginale, compania decide daca accepta sau refuza comenzi suplimentare.

1.1 Definitia costului marginal

Conform definitiei, costul marginal arata sporul de cost integral care este necesar pentru a obtine unitati de productie suplimentare. In acelasi timp, costurile marginale reprezinta necesitati financiare suplimentare cu ajutorul carora se poate determina masura in care variaza costul total.

Din punct de vedere valoric, variatia costului total este aceeasi cu cea a costului variabil pe termen scurt. Prin urmare, costul marginal total este egal cu costul marginal variabil in cazul in care nivelul costurilor fixe isi pastreaza structura neschimbata si se mentine o relatie de proportionalitate stricta intre costuri variabile si cantitatea de produse obtinuta.

1.2 Influenta costului marginal in luarea deciziilor

Costurile marginale au un rol extrem de important in luarea deciziilor legate de productia si comercializarea unor cantitati suplimentare de bunuri.

Acest lucru este cu atat mai important pe pietele in care concurenta se afla la un nivel ridicat, deoarece companiile sunt cele care trebuie sa decida cantitatea finala de produse, pe baza costurilor marginale si a pretului de vanzare. In cazul in care pretul este mai mare decat costul marginal, se poate opta pentru productie suplimentara. In caz contrar, apare un deficit financiar si operatiunea nu este profitabila.

costuri marginale

2. Aplicarea costului marginal

Aplicarea costului marginal in mod eficient poate ajuta si la estimarea altor costuri pentru servicii precum transportul sau logistica.

In acelasi timp, a sti la ce se refera costul marginal poate influenta si masura in care un anumit bun merita produs sau doar achizitionat.

Trebuie mentionat faptul ca pragul minim de rentabilitate este atins atunci cand costurile marginale le depasesc pe cele medii, fara a fi luate in considerare, in schimb, costurile fixe.

2.1 Costul marginal pe termen scurt

Pe termen scurt, costul marginal reprezinta schimbarea costului total in cazul in care productia suplimentara are loc doar pe termen scurt.

De cele mai multe ori, atunci cand fac productii suplimentare pe termen scurt, numarul activelor din cadrul companiilor este fix, iar productivitatea creste sau scade in functie de decizia proprietarului care trebuie sa ia in calcul activele pe care le detine.In astfel de situatii, costul total mediu este folosit cu combinatia corespunzatoare a costurilor variabile si fixe.

2.2 Costul marginal pe termen lung

Calculul costului marginal pe termen lung se face similar cu cel pentru termen scurt.

In schimb, nu se face aplicarea costului fix, deoarece nu exista factori de productie ficsi pe termen lung.

costul marginal

3. Ce rol are costul marginal?

La baza, costul marginal are rolul de a arata masura in care se schimba costurile atunci cand o companie este nevoita sau doreste sa creasca productia unui bun.

In functie de rezultatul aratat, se poate determina rentabilitatea de a actiona spre acea productie suplimentara sau nu.

Concluzie

Costul marginal este o operatie contabila extrem de importanta. Acesta trebuie calculat cu o exactitate cat mai mare inainte de a mari productia pentru a nu se crea deficit financiar si pierderi materiale.

sursa foto: envato.com