Transport agabaritic – CUM te asiguri ca marfurile tale ajung in siguranta la destinatie?
Pentru transportul marfurilor grele sau voluminoase se folosesc autovehicule speciale care trebuie sa indeplineasca anumite conditii reglementate prin lege. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre transportul agabaritic de marfa si utilaje.
Cuprins:
- Ce inseamna transport agabaritic?
- Transport agabaritic in Romania: tot ce trebuie sa stii
2.1. Autorizatia speciala de transport
2.2. Restrictii de circulatie
2.3. Taxe de platit pentru transport agabaritic in Romania
3. Transport agabaritic international: documente si formalitati necesare
1. Ce inseamna transport agabaritic?
In legislatia rutiera sunt prevazute dimensiunile si greutatea maxima pe care o poate transporta un vehicul pe drumurile publice. Limitele stabilite prin lege sunt diferite in functie de tipul de drum folosit (reabilitat, nereabilitat, modernizat sau pietruit) si de mijlocul de transport (autobuz, tren rutier, remorca, autovehicul cu doua sau mai multe axe).
Transportul unei incarcaturi care depaseste limitele impuse prin lege se numeste agabaritic si poate fi efectuat doar de vehicule speciale, care sunt omologate in conformitate cu normele in vigoare. Pentru a se asigura deplasarea rapida si in maxima siguranta a bunurilor transportate pe teritoriul sau, fiecare tara si-a stabilit reglementari specifice cu privire la transportul agabaritic.Daca ai nevoie de transport agabaritic intern si international, poti apela la o companie specializata care sa-ti ofere servicii de logistica si transport la standarde inalte de calitate
Transport agabaritic in Romania: tot ce trebuie sa stii
Ordonanta de Guvern 43/28 august 1997 reglementeaza transportul agabaritic din Romania si defineste conditiile speciale pe care un vehicul cu incarcatura supradimensionata trebuie sa le indeplineasca pentru a folosi drumurile publice.
2.1. Autorizatia speciala de transport
Conform legii, acest tip de transport se poate efectua numai in baza unei autorizatii speciale de transport (AST), care este eliberata de administratorul drumului pe care se circula. Acest document trebuie sa contina urmatoarele date:
- Numarul de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului care efectueaza transportul agabaritic;
- Caracteristicile tehnice;
- Sensul, traseul si perioada de parcurs a autovehiculului;
- Alte conditii de circulatie (de exemplu, Circulatia in convoi).
AST se elibereaza doar pentru vehiculele care depasesc cel putin una din limitele de greutate si/sau dimensiunile maxime admise prin lege si se incadreaza intr-una din urmatoarele categorii:
- Au incarcatura indivizibila. Aceasta este marfa care nu poate fi divizata fara cheltuieli nejustificate sau fara riscul deteriorarii si nu poate fi transportata de un alt vehicul in asa fel incat sa se respecte limitele maxime admise in circulatie.
- Transporta marfuri care nu sunt indivizibile, dar sunt de dimensiuni foarte mari. Este vorba despre vehiculele care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au masa totala de cel mult 60 tone; greutatea pe axe nu depaseste masa maxima ce poate fi autorizata; lungimea si latimea nu depasesc cu mai mult de 3 m, respectiv 3.2 m valoarea maxima admisa prin lege; inaltimea este mai mare decat limita maxima legala.
- Transporta marfuri care nu sunt indivizibile, dar au o greutate foarte mare. Aici sunt incluse vehiculele care depasesc masa maxima cu cel mult 3,5 tone, pentru axa simpla; 6 tone, pentru axa dubla (tandem) si 7 tone, pentru axa tripla (tridem). Exista si exceptii pentru vehiculele care depasesc acest valori, insa ele vor fi autorizate doar pe baza unui proiect de transport.
2.2.Restrictii de circulatie
Conform legislatiei in vigoare, nu este permisa circulatia vehiculelor agabaritice intre orele 6:00 si 22:00, astfel:
- sambata si duminica;
- de sarbatorile legale;
- in zilele premergatoare sarbatorilor.
In plus, vehiculele cu incarcatura supradimensionata trebuie sa fie dotate cu semnale de avertizare, dupa caz:
- Panou de avertizare, cu inscriptia ”TRANSPORT EXCEPTIONAL! ” sau ”ATENTIE! GABARIT DEPASIT! ” montat pe cabina si in spatele vehiculului sau a incarcaturii;
- Panou amplasat in spatele vehiculului sau a incarcaturii, cu inscriptia ”ATENTIE! VEHICUL LUNG!”;
- Unul sau doua dispozitive de avertizare luminoase intermitente de culoare galbena pe cabina vehiculului;
- Tablite cu benzi reflectorizante, alternante alb-rosu in cazul depasirii latimii maxime admise;
- Statii de emisie-receptie cu care soferul sa tina legatura cu personalul atestat, in cazul in care vehiculul este insotit de autovehicule de insotire;
- Mijloace de semnalizare rutiera in cazul stationarii accidentale pe partea carosabila.
De asemenea, in anumite situatii, este obligatoriu ca vehiculul ce efectueaza transportul rutier agabaritic sa fie insotit (fata-spate) de cate un autovehicul de insotire autorizat, iar in unele cazuri si de un echipaj al Politiei Rutiere.
2.3.Taxe de platit pentru transport agabaritic in Romania
Vehiculele agabaritice trebuie sa plateasca tarife suplimentare de utilizare a drumurilor. Acestea sunt calculate in functie de masele pe axe si totala, de dimensiunile rezultate la transport, de tipul de drum si de lungimea traseului de parcurs.
Aceste taxe se stabilesc de administratorii drumurilor publice si trebuie aprobate dupa cum urmeaza:
- Ordin al ministrului transporturilor, pentru drumurile de interes national;
- Hotararea Consiliilor Judetene, in cazul drumurilor judetene;
- Hotararea Consiliilor Locale si cu Avizul Consiliilor Judetene, pentru toate drumurile de interes local;
- Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in cazul drumurilor din capitala;
- Hotararea Consiliului Local sau General al Municipiului Bucuresti pentru drumurile nationale care traverseaza municipiile si resedintele de judet.
3. Transport agabaritic international: documente si formalitati necesare
In Europa, pentru transportul cu gabarit depasit sunt obligatorii autorizatii speciale, eliberate de autoritatile locale pentru o perioada limitata si un anumit traseu. Ca in Romania si in tarile din Europa sunt necesare semne speciale si lumini de avertizare a „convoiului exceptional” si a incarcaturii supradimensionate. In plus, in cazurile de insotire a transportului agabaritic, autovehiculul de escorta are, de asemenea, nevoie de insemne speciale.