Retele de transport – Alegerea retelelor de transport de marfuri pentru tarile din afara Uniunii Europene

Retele de transport – Alegerea retelelor de transport de marfuri pentru tarile din afara Uniunii Europene

Transportul de bunuri este una dintre cele mai mari provocări ale firmelor care activează în domeniul FMCG (fast-moving consumer goods). Acestea au nevoie, de cele mai multe ori, de rețele de transport și soluții logistice adecvate pentru a putea livra la timp produsele către clienți.

Cele mai bune soluții logistice presupun, de cele mai multe ori, atât accesul la spațiile necesare pentru depozitarea mărfurilor până la data plecării, cât și completarea formalităților vamale la trecerea dintr-o țară în alta. La acestea se adaugă alegerea rețelei de transport potrivite pentru îndeplinirea obligațiilor, conform contractelor cu clienții.

Cum multe societăți nu se rezumă doar la transportul de bunuri în blocul comunitar, acestea vizând și țări din afara Uniunii Europene, alegerea uneia sau a catorva rețele de transport poate reprezenta o provocare. Care sunt cele mai potrivite căi de transport pentru societățile care se adresează acestor state? Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai bune soluții.

Cuprins:

  1. Care sunt principalele tipuri de rețele de transport?
  2. Tipurile de rețele de transport pentru firmele care se adresează clienților din afara UE

1. Care sunt principalele tipuri de rețele de transport?

unnamed (1)

La efectuarea transportului de mărfuri în afara spațiului UE, pot fi folosite aceleași rețele de transport ca pe teritoriul acestuia. Astfel, societățile pot alege între:

  • rețele de transport aerian,
  • rețele de transport rutier,
  • rețele de transport feroviar,
  • rețele de transport maritim.

Partea bună la transportul de bunuri în toata Europa, așadar și în statele care nu sunt sau sunt pe cale să adere la Uniunea Europeană, precum Muntenegru, este că toate căile de acces sunt dezvoltate astfel încât să permită o distribuție optimă a tuturor tipurilor de bunuri care pot fi împărțite în două categorii importante: cele perisabile și cele cu durată de viață mare.

Astfel, alegerea rețelelor de transport se poate baza și pe acest aspect destul de important. Și, pentru că este mult mai ușor ca firmele din domeniul FMCG să aleagă o societate care oferă soluții complete, Top Expert poate fi cea potrivită din mai multe puncte de vedere, printre care și faptul că se poate ocupa și de tot ce înseamnă Intrastat și formalități vamale, luând, astfel, din presiunea timpului legat de completarea acestora.

Fiecare rețea de transport are propriile avantaje, iar acolo unde nu se poate folosi doar una, din cauza faptului că trebuie făcute anumite legături, se pot folosi mai multe căi și rute de acces.

2. Tipurile de rețele de transport pentru firmele care se adresează clienților din afara UE

Tipurile de retele de transport pentru firmele care se adreseaza clientilor din afara UE

Alegerea rețelelor de transport ține de particularitățile fiecărei societăți în parte, astfel încât nu există o soluție mai bună sau una mai puțin bună decât cealaltă.

Rețelele de transport aerian au marele avantaj al rapidității, precum și a faptului că vor avea terminale dedicate pentru recepția și chiar depozitarea mărfurilor.

Faptul că relația dintre diversele rețele de comunicații și cea de transport aerian este una destul de dezvoltată în majoritatea țărilor europene și se pot crea legături directe între cele care aparțin spațiului UE și cele din afara lui, în baza unor acorduri destul de avantajoase, poate fi o soluție agreată de multe societăți care au de făcut livrări regulate de mărfuri.

Pe de altă parte, rețelele de transport rutier formează un sistem de transport cu legături terestre foarte bine format din drumuri expres.

Deși un dezavantaj al rețelelor de transport terestru este aglomerația, care poate duce, în unele cazuri, la întârzieri, acestea pot fi prevenite cu ajutorul rutelor alternative stabilite înaintea plecării. Acesta este un alt motiv pentru a alege soluții logistice de la firme specializate, care pot prevedea astfel de situații.

Rețelele de transport feroviar sunt deseori folosite de societățile care vor sa transporte bunuri cu un volum mare. Aceasta este cea mai sigură soluție din punctul de vedere al stabilității.

Mai există și transportul maritim, care este folosit de firmele care au de transportat mărfuri neperisabile (transportam si marfuri perisabile, in containere speciale, cu temperatura controlata) și cu volume mari în afara Uniunii Europene, precum țările asiatice și din Orientul Mijlociu.

Dintre toate aceste rețele de transport, societățile care trebuie să livreze bunuri în afara UE le pot alege pe cele potrivite în funcție de:

  • tipurile de mărfuri pe care le au de livrat;
  • volumul și durata de viață a bunurilor;
  • perioada de timp în care acestea trebuie livrate.

Rețelele de transport sunt foarte importante în tot ceea ce ține de logistică în domeniul FMCG, iar alegerea uneia sau a mai multor căi de livrare se poate face în funcție de parametrii descriși mai sus.

De asemenea, folosirea unor servicii externe pentru eliberarea presiunii de tot ceea înseamnă pregătirea, stocarea și completarea formalităților vamale poate ajuta foarte mult întregul proces logistic.

Sursa foto: Pixabay.com