Trimitere colet – cum poti eficientiza trimiterea marfurilor in tara si in afara

Atunci cand vine vorba despre comercializarea produselor business-ului tau, acestea se pot trimite la clientii din Romania destul de simplu. Totusi, nu este mai avantajos sa te gandesti si la livrari in afara ei? Cu ajutorul lor nu iti vei mai restrange nisa de posibili cumparatori doar pe teritoriul tarii, iar acest lucru poate inseamna un profit destul de important daca alegi o firma de logistica specializata.

Cuprins:
1. Trimitere colet – ce trebuie sa ai in vedere atunci cand expediezi marfa
1.1 Expediere colet international
1.2 Import colet international
2. Transport de colete – la ce servicii de logistica poti apela
2.1 Transport marfuri rutier
2.2 Transport feroviar de colete
2.3 Transport naval de colete
2.4 Transport aerian de colete
3. Coletarie internationala – cea mai eficienta metoda de transport

1. Trimitere colet – ce trebuie sa ai in vedere atunci cand expediezi marfa

Trimitere colet – ce trebuie sa ai in vedere atunci cand expediezi marfa

Indiferent din ce domeniu face parte business-ul tau, (agricol, fashion, autoturisme, constructii, bricolaj, etc.) importarea si exportarea marfurilor este esentiala pentru ca afacerea sa prospere, sa se dezvolte si, desigur, sa aduca profit.

In ceea ce priveste documentatia, marfa ta va avea nevoie de:

  • foaie de parcurs – contract intre expeditor si transportator, ce serveste ca si confirmare ca marfa a fost ridicata de catre cel din urma si urmeaza sa fie transportata la destinatar;
  • certificat de asigurare – acest document trebuie sa existe in posesia expeditorului, pentru a asigura marfa in caz de incidente neprevazute;
  • factura comerciala pentru transport – contine detalii despre marfa ta si permite autoritatilor vamale sa stabileasca o taxa si un impozit care se aplica produselor;
  • AWB – este un cod de bare care se inregistreaza automat intr-un sistem electronic. Prin intermediul lui, destinatarul poate vedea data aproximativa de primire a pachetului si statusul acesteia, adica ziua cand a fost ridicat, locul in care se afla, etc;
  • scrisoare de transport CMR – contine toate informatiile de care livratorul are nevoie pentru a transporta marfa la destinatar;

1.1 Expediere colet international

Atunci cand ai nevoie de servicii pentru transportul unui colet international, trebuie sa tii cont de cateva reguli pentru ca firma ta sa nu iasa in pierdere. O companie exportatoare care apeleaza la serviciile unei case de expeditii are un avantaj major in fata competitiei de pe piata.

De exemplu, pentru ca marfa sa fie vanduta clientului din afara teritoriului Romaniei, ai doua optiuni: ca posibilul client sa se ocupe de plata transportului, sau sa ii pui la dispozitie o oferta de vanzare care sa includa si una de transport. De cele mai multe ori, serviciile de logistica sunt la un pret mult mai accesibil si mai atractiv decat oferta pe care ai estimat-o initial, ceea ce reprezinta un argument in plus pentru ca vanzarea produselor tale sa se realizeze mai eficient.

1.2 Import colet international

In ceea ce priveste importul international al unor marfuri, cea mai sigura si mai rentabila optiune este sa apelezi la o companie ce iti ofera servicii de logistica sigure si oferte avantajoase.

Indiferent de produsele pe care o firma le importa si de specificul acestora, cea mai eficienta metoda de transportare o reprezinta tot colaborarea cu o companie specializata in acest domeniu. De cele mai multe ori, daca vanzatorul strain se va ocupa de transport este probabil ca acesta sa aiba costuri mult prea mari. De aceea, serviciile de logistica iti asigura atat optimizarea costurilor, cat si a timpilor de tranzit.

2. Transport de colete – la ce servicii de logistica poti apela

Atunci cand te decizi sa expediezi sau sa importi pachete este indicat sa iei in calcul anumite aspecte precum: greutatea si dimensiunile acestora. De asemenea, clasificarea incarcaturii este esentiala, pentru ca trebuie sa se respecte conditiile de transport si depozitare in cazul marfurilor alimentare, periculoase, agabaritice, etc.

Pentru a te asigura ca toate aceste aspecte, dar si cele legislative sunt respectate, trebuie sa iei in considerarea colaborarea cu o firma de logistica, care sa aiba certificarile si licentele de transport cerute de lege. Mai mult decat atat, experienta pe piata este necesara. Astfel, vei avea siguranta ca marfurile si coletele tale ajung in siguranta la destinatar.

Atunci cand alegi sa lucrezi cu o companie de logistica, aceasta colaborare va fi de lunga durata. Pe langa faptul ca poti beneficia de oferte de transport mult mai avantajoase decat cele standard, acesta nu va mai reprezenta o problema pentru compania ta. Toate incarcaturile vor ajunge la destinatie in perfecta siguranta si in cel mai scurt timp posibil.

Dupa ce te-ai decis asupra unei case de expeditii, trebuie sa te gandesti la un mod de transport. Acesta se alege in functie de cantitatea marfurilor tale si de drumul pe care ele il vor parcurge.

2.1 Transport marfuri rutier

Transport de colete – la ce servicii de logistica poti apela- 2.1 Transport marfuri rutier

Atunci cand vine vorba despre trimiterea unui colet, infrastructura rutiera este una dintre cele mai cunoscute si mai populare alegeri ale business-urilor. Deplasarea marfurilor se poate desfasura atat pe teritoriul tarii, cat si in afara acesteia. Daca alegi acest tip de transport, trebuie sa iei in considerare faptul ca nu implica traversarea anumitor spatii greu accesibile, precum mari sau oceane, dar beneficiezi de incarcare si expediere rapida.

Cu ajutorul unei companii de logistica beneficiezi de transport rutier intern, intracomunitar, extracomunitar si intenational, pentru toate tipurile de marfa, indiferent ca sunt generale sau speciale si ai la dispozitie mai multe optiuni, printre care grupajul de marfa pe camioane si regimul auto de camion complet.

De asemenea, pentru a intampina nevoile cat mai diverse ale clientilor, firma de transport iti pune la dispozitie camioane de tonaje diferite, cum ar fi cel de 7,5 tone sau de 20 de tone, camioane cu remorca, prelata sau semiremorca, pentru ca marfa sa circule in siguranta indiferent de tonaj, volum sau dimensiunile pe care le are. Mai mult decat atat, daca business-ul tau are nevoie de autovehicule cu containere izoterme, frigorifice sau trebuie sa importi marfa ADR, beneficiezi de transport la cele mai inalte standarde cu camioane speciale pentru orice fel de incarcaturi.

Astfel, indiferent ca ai nevoie sa expediezi sau sa importi colete din Romania, din tarile Uniunii Europene sau din afara ei, transportul rutier iti ofera unele dintre cele mai ideale conditii, iar serviciile de logistica iti asigura rezolvarea formalitatilor vamale de import-export, punand in acelasi timp accentul pe performanta si profesionism.

2.2 Transport feroviar de colete

Transport de colete – la ce servicii de logistica poti apela -2.2 Transport de marfa feroviar.

Dupa transportul rutier, cel feroviar ocupa urmatorul loc in lume la volumul si numarul de marfuri expediate, fiind unul dintre cele mai cunoscute metode. Principalul beneficiul al acestuia il reprezinta faptul ca permite incarcarea unui flux continuu de colete, ceea ce il face perfect pentru exportul sau importul de autoturisme, mobilier, haine, etc. Mai mult decat atat, te poti baza pe faptul ca functioneaza non-stop este rapid si sunt foarte putine cazurile in care caile ferate sunt oprite din cauza vremii. Astfel, atunci cand vine vorba despre o incarcatura care trebuie expediata constant, transportul feroviar este una dintre cele mai eficiente optiuni.

De asemenea, deplasarea de tip feroviar iti asigura trimiterea tuturor tipurilor de marfa, cum ar fi: colete, produse petroliere, echipamente medicale, farmaceutice, vracuri, produse chimice. Chiar si transportarea gabaritelor depasite este realizata in condintii de maxima siguranta cu ajutorul expeditiilor specializate.

O companie care ofera servicii de logistica va avea grija ca fiecare etapa a procesului amplu de transportare sa se desfasore in cele mai optime conditii, de la incarcare si pana la primirea coletelor. De asemenea, o astfel de colaborare iti asigura deplasari atat pe teritoriul Romaniei, cat si internationale, in Europa sau Asia, respectand toate reglementarile SMGS si CIM .

2.3 Transport naval de colete

Transport de colete – la ce servicii de logistica poti apela – 2.3 Transport de marfa naval

Incarcaturile foarte voluminoase si grele sunt de cele mai multe ori expediate cu ajutorul transportului maritim. Aceasta metoda este abordata de clientii care se ocupa cu comertul mondial, intre continente, dar nu numai. Cu ajutorul lui poti comercializa materii prime, dar si finite.

Unul dintre principalele beneficii ale acestuia il reprezinta costurile mici, care nu depasesc niciodata valoarea marfurilor. In cazul in care o anumita companie are nevoie sa realizeze schimburi comerciale intre state diferite, transportul naval va asigura legatura dintre locatia de productie si cea de consum. O companie specializata de logistica ofera transport naval containerizat catre orice stat si destinatie din lume. Toate acestea se realizeaza doar cu respectarea tuturor standardelor de calitate si siguranta, iar promptitudinea este un beneficiu major al acestui tip de expediere.

In functie de nevoile companiei tale, poti apela la deplasarea marfurilor cu ajutorul containerelor de 20” sau 40”, FCL / LCL si, de asemenea, transporturi de tip „port-to-port” sau „door-to-door”. Un alt beneficiu major este faptul ca fiecare colaborator va avea acces la orice detaliu care priveste fluxul de incarcare si deplasare, datorita faptului ca il poate monitoriza permanent, pana ce produsele ajung la destinatar.

2.4 Transport aerian de colete

Transport de colete – la ce servicii de logistica poti apela – 2.4 Transport de marfa aerian

In momentul in care ai nevoie de servicii de logistica extrem de rapide si de sigure, transportul aerian reprezinta una dintre cele mai eficiente optiuni din toate punctele de vedere, pentru ca aeronavele parcurg distante extrem de mari in foarte putin timp. De asemenea, el este potrivit pentru toti colaboratorii care vor sa expedieze marfuri de valoare sau perisabile, in conditii de confort, regularitate, siguranta si rapiditate. Aceasta din urma este principala caracteristica a transportului aerian si nu se poate compara nici cu cel rutier, nici cu cel feroviar sau naval.

Serviciile logistice iti ofera solutii avantajoase de deplasare a marfurilor pe intreg globul cu ajutorul celor mai recunoscute si profesioniste linii aeriene. Acestea se realizeaza atat in regim de consolidare, cat si in regim charter. De asemenea, serviciile bazate pe conexiuni standardizate, adica de linie, implica trafic regulat. Totusi, toate aceste beneficii vin la pachet cu un cost mai ridicat al serviciilor.

Coletarie internationala – cea mai eficienta metoda de transport

In primul rand, serviciile de logistica se ocupa de toate formalitatile navale, fara ca angajatii tai sa mai fie nevoiti sa faca aceste lucruri. De exemplu, declaratia statistica INTRASTAT trebuie sa fie completata de absolut toti operatorii economici care aduc sau expediaza marfuri catre statele membre ale Uniunii Europene. O companie specializata se va ocupa de intocmirea si transmiterea acestor declaratii in locul clientilor sai. De asemenea, ai siguranta ca toate documentele si informatiile vor fi procesate corect de angajati cu experienta si specialisti in domeniul legislatiei in vigoare.

In al doilea rand, compania care se ocupa de transport ofera servicii de reprezentare si consultanta vamala in fiecare birou vamal din tara. Astfel, se efectueaza operatiuni de import, export, temporare sau definitive, facilitand in acelasi timp accesul de depozite si antrepozite.

Astfel, principalele beneficii ale serviciilor logistice sunt:

  • efectuarea transportului rutier se realizeaza in regim auto de camion complet sau grupaj;
  • clientii au la dispozitie vehicule de dimensiuni diferite si volume multiple;
  • transport maritim containerizat de top;
  • monitorizare continua a fluxului de incarcare si descarcare;
  • actualizarea constanta a informatiilor cu privire la locatia marfurilor pe tot parcursul transportului;
  • mijloace aeriene rapide, oriunde pe glob;
  • cel mai scurt timp de livrare;
  • regim charter si de consolidare;
  • legaturi cu cele mai populare si importante noduri aviatice comerciale;
  • expedieri feroviare sigure si calitative;
  • o varietate de marfuri transportabile;
  • pregatirea si completarea documentatiei;
  • consultanta vamala;

De asemenea, pentru ca fiecare client este diferit, la fel sunt si serviciile de logistica. Acestea sunt moderne si ofera solutii complete, de la planificare si organizare, pana la colectare, manipulare, transport si depozitare. Toate aceste beneficii asigura colaboratorilor economisirea celor mai importante resurse: manageriale si financiare. De asemenea, odata ce importatorii sau exportatori lucreaza cu o casa de expeditii, imaginea in fata clientilor si posibililor cumparatori devine una mai serioasa si relatiile dintre acestia se consolideaza in timp.

Asadar, pentru a trimite un colet sau pentru a importa o anumita incarcatura de marfa, vei avea nevoie de serviciile unei firme de logistica, pentru a-ti optimiza costurile si timpul. Mai mult decat atat, ai siguranta ca produsele sunt transportate cu cea mai mare grija si ca vor ajunge la destinatie in siguranta.

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com