Ce inseamna ADR: aspecte importante privind transportul marfurilor periculoase

Soferii profesionisti a caror sarcina sunt marfurile catalogate drept periculoase trebuie sa respecte anumite reguli cu privire la manipularea si transportul acestora. Toate reglementarile si conditiile impuse sunt incluse intr-un acord european, a carui denumire este ADR.

Dar ce inseamna ADR si de ce este atat de important? Urmatorul ghid explica ce legatura au marfurile periculoase cu ADR, ce reglementari sunt definite in acest document si ce cerinte trebuie sa indeplineasca camioanele in conformitate cu directiva aceasta,  pentru a putea efectua transportul rutier de marfuri periculoase. In plus, clarifica ce este un test si un certificat ADR.

Cuprins:

  1. Ce inseamna ADR: definitie
  2. ADR marfa si importanta acordului
  3. Ce reprezinta instruirea pentru ADR marfa a personalului? 

1. Ce inseamna ADR: definitie

Transportul si manipularea marfurilor periculoase se pot desfasura doar in anumite conditii, pe care firma care se ocupa de acest tip de servicii trebuie sa le indeplineasca. Pentru a face posibil acest lucru, a fost adoptat un acord in Uniunea Europeana, care stabileste orientari pentru toti membrii si reglementeaza cerintele legale pentru a face posibil transportul acestor marfuri.

ADR inseamna „Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route”. Tradus sub denumirea de „Acordul european privind transportul rutier international de marfuri periculoase”. Abrevierea este utilizata atat in ​​mod colocvial, cat si prin lege.

Acest acord defineste reglementarile privind transportul rutier, ambalarea, etichetarea si masurile de siguranta necesare atunci cand este vorba despre marfuri periculoase. Prin urmare, toti cei implicati in transport sunt obligati sa respecte reglementarile ADR impuse. In plus, ADR reglementeaza ce sanctiuni pot fi aplicate in cazul nerespectarii conditiilor.

Implementarea ADR 

Dupa cum s-a mentionat, statele individuale pun in aplicare reglementarile din ADR in ordonante. Toate acestea pot fi gasite in ordonanta rutiera si feroviara a marfurilor periculoase (GGVSEB) .

Privit in acest fel, acest regulament face parte din acord si transforma cerintele din ADR in lege. In plus fata de specificatiile respective, regulamentul contine si cerinte speciale privind instruirea celor implicati in transport.

Continutul din ADR este, de obicei, actualizat la fiecare doi ani, la cel mai recent statut tehnic si juridic, astfel incat cerintele de siguranta la manipularea marfurilor periculoase sa fie intotdeauna actualizate. Modificarile se bazeaza pe constatari stiintifice si recomandarile ONU .

2. ADR marfa si importanta acordului

Cele mai multe aspecte care sunt considerate importante sau joaca un rol in manipularea marfurilor periculoase pot fi gasite si in acordul ADR. Aceasta consta din zece parti care trateaza aceste puncte individuale .

De exemplu, marfurile periculoase pentru mediu si oameni sunt impartite in asa-numitele clase de marfuri periculoase ADR . Impreuna cu aceasta clasificare, au fost definite diferite masuri de siguranta, care tin cont de cerintele clasei ADR respective. Aceasta definitie si specificatie este destinata sa asigure manipularea acesteia in siguranta si sa minimizeze riscul de accident si de deteriorare a mediului .

In plus fata de impartirea pe clase si masurile de siguranta asociate, ADR contine puncte care definesc modul de transport al acestor marfuri. De asemenea, se determina cat de mult poate fi transportat simultan. 

Potrivit ADR, se acorda puncte pentru diferitele bunuri. Daca marfurile ating un anumit numar de puncte , trebuie indeplinite cerinte legale speciale pentru transport. Pentru a putea calcula punctele ADR, exista un tabel ADR pe care companiile si soferii il pot utiliza.

In plus fata de dispozitiile generale si clasificarea claselor de marfuri periculoase, reglementarile din ADR definesc si modul in care containerele si ambalajele de transport trebuie proiectate pentru transportul marfurilor periculoase. 

Prevenirea supraincarcarii si securizarea sarcinii sunt, de asemenea, importante aici. In plus, se stipuleaza ca aceste containere trebuie sa aiba aprobarea ADR, astfel incat marfurile din anumite categorii sa poata fi transportate in ele. De exemplu, un rezervor ADR trebuie sa indeplineasca cerinte semnificativ mai mari decat unul conventional.

3. Ce reprezinta instruirea pentru ADR marfa a personalului?

La fel ca vehiculele si containerele de transport, persoanele implicate trebuie sa indeplineasca anumite cerinte. De exemplu, compania trebuie sa ofere atat un ofiter, cat si un angajat responsabil de marfurile periculoase .

Ofiterul este responsabil pentru executarea transportului in conditii de siguranta. Persoana autorizata este responsabila pentru respectarea reglementarilor si pentru obtinerea permiselor necesare. Compania trebuie sa se asigure, de asemenea, ca toti angajatii sunt instruiti in consecinta .

Persoana autorizata, ofiterul cu marfuri periculoase si soferul respectiv trebuie sa furnizeze dovezi ale participarii cu succes la instruirea ADR . Daca nu exista test ADR, participantii nu vor primi un certificat conform. Fara aceasta, marfurile periculoase nu pot fi manipulate.

In concluzie, trebuie sa stii ca acest acord ADR are rolul de a stabili modul in care se transporta marfurile periculoase in Europa, dar si ce reglementari trebuie respectate si cum se poate desfasura totul in siguranta maxima pentru oameni si pentru mediu.

Sursa foto: Shutterstock.com