Incarcare marfa si descarcare marfa - Cum arata un transport de marfa sigur
In urma dezvoltarii comertului mondial, se inregistreaza in ultimul timp o crestere a transporturilor de materii prime de baza, necesare in agricultura sau industrie, dar si a schimburilor de produse finite.
Companiile mari din Romania care au nevoie de expediere pentru marfurile pe care le detin, apeleaza adesea la firme specializate pentru transport. Motivele pentru care prefera sa lase transportul in grija unei astfel de firme tin de optimizarea timpilor pentru tranzit si a costurilor. Aceste optimizari pot veni in urma experientei pe partea de transport a firmei, personalul dedicat, softurile avansate sau in urma cumularii produselor de la mai multi clienti.
In cazul exportului, companiile trec de obicei in oferta de vanzare si oferta de transport a firmei cu care colaboreaza. Astfel, clientul extern are o optiune in plus la care poate apela, fara sa fie nevoit sa se ocupe de intregul proces de transport. Acest ‘’ajutor’’ poate fi un argument definitoriu in vanzare si un pas inaintea competitorilor. In cazul importurilor, compania poate cere vanzatorului strain sa se ocupe de transport si sa achite cheltuielile sau poate apela la o firma specializata, din aceleasi motive ce tin de siguranta expedierii marfurilor, dar cum arata un transport sigur?
Cuprins:
1. Incarcarea marfurilor si expedierea lor in functie de tipul de incarcatura
2. Descarcarea marfurilor in conditii de siguranta
3. Reguli de incarcare a marfurilor
1. Incarcarea marfurilor si expedierea lor in functie de tipul de incarcatura
Fiecare companie isi cunoaste tipul de marfa si nevoile pe care aceasta le are. In functie de proprietatile specifice, care pot fi legate de fragilitate, sensibilitate la praf si umezeala, sensibilitate la socuri sau nevoi legate de temperatura, care trebuie sa fie una controlata, se alege un anumit mijloc de transport. Principalele cai prin care se pot transporta marfuri la nivel national, dar si international, sunt:
pe calea aerului – transport aerian;
pe calea apei – transport maritim;
transport terestru – rutier sau feroviar
Incarcarea marfurilor este cel mai cea mai importanta etapa din intregul proces, asta pentru ca orice eroare poate duce la accidente in urma carora incarcatura sa fie deteriorata. Cea mai raspandita forma de transport este transportul terestru, cu accent pe transportul feroviar, care ocupa locul II mondial in ceea ce priveste volumul de marfuri transportate. Fata de celelalte modalitati de transport, transportul cu trenul este mult mai organizat. Companiile care aleg sa expedieze marfa pe sine au urmatoarele avantaje:
- flux continuu de transport;
- durata de transport redusa – nu este conditionat de schimbarile climatice;
- risc de deteriorare al marfurilor mai mic;
- incarcare imediata dupa predarea marfurilor;
- timp de incasare a contravalorii marfurilor mai scazut;
- transport sigur
Daca vorbim despre distante scurte, transportul rutier este cel mai eficient. Incarcarea si expedierea marfurilor se face fara alte manipulari, marfurile fiind ridicate direct de la punctele de expediere si descarcate la destinatie. Transportul aerian ramane solutia cea mai potrivita pentru marfurile perisabile sau cu o valoare destul de mare sau care nu pot fi transportate in siguranta prin alte cai. Exista avioane mixte, care imbina transportul persoanelor cu transportul marfurilor sau avioane special destinate pentru marfuri. Rapiditatea este principalul avantaj al unui astfel de transport.
Sa nu uitam insa de transporturile navale, care sunt potrivite in special incarcaturilor mari. In ciuda volumului mare de marfuri care trebuie expediat si al gradului de siguranta pe care il ofera navele, costurile sunt relativ reduse. Este important asadar sa se cunoasca tipul de incarcatura si nevoile acesteia pentru a alege cea mai potrivita cale de transport.
2. Descarcarea marfurilor in conditii de siguranta
In timpul transportului, siguranta marfurilor este prioritara pentru cel care efectueaza expedierea. Odata ajunsa la destinatie, marfa trebuie predata in aceleasi conditii in care a fost incarcata. Se face o verificare impreuna cu personalul care preia marfa pe baza unui aviz de insotire a marfurilor, iar descarcarea se face in mod invers incarcarii, incepand cu ultimul obiect incarcat. Cel care transporta marfa poate indruma beneficiarul in descarcare, asta daca exista detalii de care trebuie sa se tina cont pentru a nu se produce avarii. Avizul de insotire trebuie semnat de catre beneficiar imediat ce se constata ca totul este conform cu ceea ce s-a cerut. Atat punctele de incarcare, cat si cele de descarcare sunt echipate de obicei cu mijloace de manipulare a marfurilor cum ar fi:
- carucioare;
- transpalete;
- electrostivuitoare;
- motostivuitoare;
- electrocare;
- macarale
Etapele de incarcare-descarcare trebuie sa fie cat mai organizate si sa se incerce manipularea marfurilor intr-un timp cat mai scurt, fara a se produce daune, totul in cadrul programului de lucru al operatorilor de transport si in conditiile stabilite de acestia impreuna cu clientii.
3. Reguli de incarcare a marfurilor
Siguranta marfurilor este un aspect foarte important in expediere, astfel ca incarcarea trebuie sa se faca conform unor reguli precise:
- in functie de greutatea si dimensiunile incarcaturii se aleg sisteme de prindere diferite – in general sunt folosite chingile impletite si benzile speciale de poliester;
- se consulta manualul de utilizare al producatorului si se tine cont de specificatiile acestuia cu privire la transportul marfurilor;
- nu se depaseste niciodata sarcina maxima admisa;
- se incearca o asezare cat mai exacta, astfel incat spatiul sa fie utilizat in totalitate;
- se tine cont de dimensiunile suprafetelor in care urmeaza sa fie incarcata marfa si se calculeaza centrul de greutate;
- in functie de masa si de posibilitatile de prindere, produsele se incarca pe rand, unul cate unul;
- marfa nu trebuie sa se miste in timpul transportului, astfel ca prinderea trebuie sa fie una executata excelent;
- obiectele grele au prioritate, fiind urmate de cele mai usoare, care pot fi suprapuse;
Toate aceste reguli sunt facute sa fie respectate si sa ajute la optimizarea costurilor de transport si manipulare a marfurilor daca sunt efectuate corect.
In concluzie, incarcarea si descarcarea marfurilor sunt etape esentiale in transport, etape fara de care nu se poate realiza o expediere sigura. In cazul in care ai nevoie de transport sigur pentru marfa ta, poti apela la firmele specializate care ofera servicii de transport la un nivel inalt si in conditii maxime de siguranta.
Sursa foto: ShutterStock.com