Transporturile speciale: în ce constau, care sunt avantajele și cum îți dezvoltă afacerea
Performanțele unei firme se observă atât din profitul acesteia, cât și din calitatea serviciilor, a numărului de colaboratorilor și a orientării înspre schimbul de servicii externe. Exporturile și importurile de mărfuri sunt căi de acces spre piețele străine, motiv pentru care pachetul de produse și servicii trebuie să fie de înaltă calitate.
Pentru a putea atinge standarde ridicate în ceea ce privește transportul, există firme profesioniste, cu vechime în activitate, care au în portofoliu transporturi speciale, potrivite pentru orice tip de mărfuri.
Cuprins
1.Ce sunt transporturile speciale? Definiție
2.Avantajele transporturilor speciale
2.1 Optimizarea costurilor de transport
2.2 Optimizarea timpilor de tranzit
2.3 Eliminarea unor atribuții logistice
3.Exemple de transporturi speciale
4.Cum îți dezvoltă afacerea transporturile speciale
1. Ce sunt transporturile speciale? Definiție
Este transportul realizat cu ajutorul unei firme specializate, pe baza unui contract de colaborare, în care sunt efectuate toate acțiunile ce țin de importul și exportul produselor angajatorului, indiferent de condițiile pe care le presupune serviciul de transport al mărfii. Transportul specializat vizează și încărcăturile periculoase, care au nevoie de măsuri adecvate pentru a nu produce daune.
2. Avantajele transporturilor speciale
Bani, timp și diversele atribuții logistice: acestea sunt trei dintre principalele lucruri la care faci economii atunci când investești în transporturi speciale. Iată, prin urmare, de ce este o decizie la care merită să te gândești atunci când lucrezi cu import și export de marfă.
2.1 Optimizarea costurilor de transport
O firmă care dorește să își asigure singură transportul produselor în afara țării va trebuie să facă multe demersuri pentru a ajunge la rezultatele bune. Ea are nevoie de echipament specializat, de personal calificat și de aprobări pentru procedurile care vor fi efectuate.
Toate acestea implică costuri pe termen lung. Calitatea serviciilor nu poate fi garantată din prima și nici amortizarea investițiilor.
Un contract cu o firmă care face transporturi speciale dispune de resursa umană calificată și de echipamentul necesar, prin urmare poate asigura calitatea serviciilor de transport, de la începutul colaborării.
2.2 Optimizarea timpilor de tranzit
Atunci când o firmă începe să efectueze importul și exportul de materiale și produse, în regim propriu, nu este la fel de pregătită ca o companie specializată, pentru situațiile ce pot apărea. Cea din urmă s-a confruntat cu majoritatea problemelor ce pot interveni, odată cu efectuarea unui transport, și știe să le rezolve în cel mai scurt timp.
Compania de transport poate anticipa, preveni și rezolva într-un timp record, orice problemă ar putea interveni în timpul realizării unui transport.
2.3 Eliminarea unor atribuții logistice
Pentru că transporturile speciale se realizează prin intermediul unei firme specializate, atribuțiile ce țin de realizarea formalităților vamale, licențe sau certificări nu mai stau în grija angajatorului.
Atunci când vorbim de transportarea unor bunuri periculoase, avem mai multă responsabilitate asupra personalului, a utilajului și a companiei. Colaborarea cu o întreprindere va elimina aceste îndatoriri logistice.
3. Exemple de transporturi speciale
La fel ca și în cazul transportului de persoane, există mai multe tipuri și de transporturi speciale, după cum vei afla mai jos.
Transport rutier
Este cel mai comun tip și se efectuează cu camioane care pot avea volum, tonaj și dimensiuni diferite. Acest tip de transport poate asigura protecție izotermică prin instalarea containerelor speciale.
Transport feroviar
Acest tip de transport se poate realiza pe continentul european și pe cel asiatic. Petrolul și produsele chimice pot fi mutate prin această metodă atunci când este vorba despre parcurgerea unor distanțe lungi.
Transport naval
Transportul pe cale maritimă poate fi efectuat către orice destinație din lume. Este calea ce permite exportul sau importul oricăror tipuri de mărfuri. În funcție de distanță, crește și timpul de transport, fiind cea mai lentă dintre cele patru tipuri prezentate, dar și printre cele mai sigure.
Transport aerian
Este cel mai rapid tip de transport și asigură deschiderea către piețele globale, pentru că marfa ajunge într-un timp foarte scurt, în orice colț al lumii. Nu este cea mai indicată metodă pentru transportul substanțelor din categoriile de risc.
4. Cum îți dezvoltă afacerea transporturile speciale
Ca în cazul oricărei investiții, o firmă se poate gândi de două ori dacă are nevoie sau nu de transport special. Însă, este bine de știut că această hotărâre poate aduce numeroase beneficii, inclusiv în ceea ce privește numărul de contracte.
Îmbunătățirea serviciilor
Importul și exportul se realizează între două întreprinderi, iar transportul devine una dintre atribuțiile beneficiarilor. Dacă te angajezi să îl asiguri în ambele direcții, serviciile oferite vor fi mai apreciate de firma corespondentă, prin complexitatea lor.
Mărirea portofoliului
Atunci când dispui de variante nelimitată de transport, datorită unui contract de colaborare cu o firmă specializată, îți poți extinde cu ușurință portofoliul de materiale, pentru că transporturile nu mai sunt o problemă.
Creșterea numărului de contracte
Capacitatea de asigurare a transportului de mărfuri reprezintă un mare avantaj în fața clienților, motiv pentru care aceștia vor fi din ce în ce mai interesați de serviciile oferite de firma ta.
Transporturile speciale reduc costurile, timpii de tranzit, atribuțiile logistice și pot fi efectuate pe patru căi diferite, în funcție de natura mărfurilor transportate dar și de firma colaboratoare. De asemenea, reprezintă o bună cale de extindere a firmei pe piața internațională, motiv pentru care trebuie să te documentezi și să vezi care este cea mai bună cale de transport a produselor de care dispune compania ta.
Sursă: pexels.com